3X DVD-ROM - nagyfelbontás DVD-korongokon

 

A Doug Carson & Associates már korábban bejelentette, hogy elkészültek az első 3X DVD-ROM példányokkal, amelyek 9 GB-os kapacitás mellett lehetővé teszik a nagy felbontású tartalmak lejátszását. A 2005 végén ismertetett megoldás legnagyobb előnye a gyártási költségek leszorítása, hiszen a hagyományos kétrétegű lemezek gyártására berendezkedett cégek minden további nélkül átállhatnak az új szabványra. A lejátszás azonban már HD DVD meghajtót követel, így a teljes kompatibilitásról le kell mondanunk.

Eric Carson, a DCA termékmenedzsere elmondta, hogy az alacsonyabb költségek miatt a 3X DVD-ROM népszerű választás lehet a gyártók körében. Ez ugyanis csak az AACS másolásvédelem miatt magasabb a megszokottnál, igaz, a korlátozott kapacitás (8,5 GB) miatt csak rövidebb tartalmakat menthetünk el ezeken a lemezeken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Imation tesztpéldánya

 

A mintegy 30 perces időtartam azonban megfelel a tévésorozatokhoz, illetve egyéb rövidebb anyagokhoz, bár a kiadványok terén nincs nagy választék, eddig elsősorban Tajvanon mutatkozott érdeklődés a potenciális partnerek részéről. A konkurens Blu-ray tábor szintén bejelentette hasonló kezdeményezését, a BD9-ről azonban eddig nem érkezett semmilyen konkrétum.

Az Imation eközben némileg eltérő fejlesztéssel szeretné növelni a Blu-ray népszerűségét. AquaGuard névre keresztelt technológiájuk révén tintasugaras nyomtatással szabhatjuk egyénire a lemezek felületét, mégpedig vízálló módon, vagyis nem kell az ábrák és szövegek elmosódásától tartanunk. A technológia előnye a gyors felszáradásban rejlik, a felület pedig emellett a karcolásokkal szemben is védettséget nyújt. A cég egyelőre a 25 GB-os korongokhoz kínálja megoldását, 25 dolláros ajánlott árral, műanyag tokkal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dvdgyartas.blog.hu/api/trackback/id/tr63594904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása